Apps

Het DICTU App Loket ontwikkelt, beheert en distribueert apps. Met moderne technologie en via een Agile werkwijze maakt ons team apps voor de hele Rijksoverheid. Samen met onze opdrachtgevers vertalen we grote vraagstukken naar oplossingen op kleine schermen.

Neem contact op met het DICTU App Loket om uw wensen te verkennen.

Onze visie: innovatieve apps die er toe doen

Het App Loket richt zich vooral op apps die er toe doen. We willen met innovatieve technologie een bijdrage leveren aan maatschappelijke issues. We maken producten waar uiteindelijk heel Nederland baat bij heeft, ook al zijn ze maar voor een kleine doelgroep. We richten ons op:

 1. Apps die het interne bedrijfsproces van de overheid ondersteunen
 2. Apps voor professionals
 3. Apps voor burgers en bedrijven

Waarom kiezen voor een app van DICTU?

 • Geen aanbesteding, maar inbesteding. Wij kunnen snel voor u aan de slag.
 • Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Al vanaf de start van het ontwikkeltraject ("security by design"). We werken volgens de uitgangspunten van de AVG, BIO, ISO 27001, NORA, NCSC en de richtlijnen van Apple en Google.
 • Actuele kennis. Ons team bestaat uit ervaren medewerkers én jongelingen. Wij stimuleren en faciliteren onze medewerkers nieuwe ontwikkelingen en technieken te ontdekken.
 • Hergebruik van code en functionaliteit. Wij hebben geen winstoogmerk en proberen code en functionaliteit zoveel mogelijk te hergebruiken. Zo profiteren overheidsorganisaties van elkaars investeringen.
 • Snelle oplevering. Onze Agile werkwijze zorgt ervoor dat we al binnen twee weken een prototype van uw app kunnen leveren.

Mogelijkheden

Bijna alles is tegenwoordig mogelijk. Om een beeld te krijgen van wat u met apps kunt doen, geven we u graag een overzicht van 'onze' functionaliteiten:

 • Notificaties en pushberichten: hiermee kunt u gebruikers van uw app op de hoogte brengen van actualiteiten. 
 • Technische integraties: koppelingen met uw backofficesystemen of basisregistraties.
 • Offline werken: zonder internetverbinding werken en synchroniseren zodra er weer verbinding is.
 • Authenticatie: herken gebruikers met DigiD, eHerkenning of een andere manier van inloggen. 
 • Geografische informatie: locatiegegevens om diensten op maat te maken.
 • Augmented reality om omgevingen te visualiseren.

Werken bij het App Loket?

Het DICTU App Loket is een leerzame en dynamische plek voor ICT’ers. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 35 jaar. We kijken altijd naar nieuwe technieken zoals virtual reality, augmented reality, chatbots. Er zijn zo veel digitale mogelijkheden om processen binnen de Rijksoverheid te verbeteren. Als er een goede business case ligt, bedenken wij er in samenspraak met de klant een technologische oplossing bij.

 

UX & UI Designteam

Wij beschikken over een designteam die gespecialiseerd zijn in het bedenken van goed werkende oplossingen voor complexe user interface vraagstukken. Ben je benieuwd wat zij doen, bekijk hier de pagina.

Aan het woord: Corien Potkamp, productleider App Loket

“We hebben ontdekt dat we samen met de Belastingdienst de grootste appbouwer zijn voor de Rijksoverheid. Alle rijksoverheidsdiensten kunnen bij ons aankloppen. Zo hebben we voor het RIVM een app ontwikkeld voor de deskundigen van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. Die app brengt alle richtlijnen voor preventie en bestrijding van infectieziekten bij elkaar. Voor de NVWA hebben we een app gemaakt die inzichtelijk maakt welke horeca-inspecties er zijn uitgevoerd en wat daarvan in hoofdlijnen het resultaat was.”

“We hebben een inventieve club mensen die goede contacten onderhoudt met de klant. Alle kaders en richtlijnen van de overheid zitten ingebakken in het proces. We zorgen dat de apps "secure by design" zijn. Samen met een aantal architecten hebben we binnen de Rijksoverheid de referentiearchitectuur Mobiel geschreven. Die is breed beschikbaar en wordt ook 'geadopteerd' door provincies en gemeenten.”

Dienstverlening

DICTU levert verschillende soorten dienstverlening rondom apps:

 • Advies
 • Beheer
 • Signing
 • Distributie
 • Updates bij nieuwe OS-versies
 • Koppelingen met bestaande backofficesystemen of registraties
 • Bijbehorende content managementsystemen
 • Bijbehorende websites

Agile ontwikkelen

Ons team bestaat uit een multidisciplinair, Agile werkend DevOps-team. DevOps houdt in dat development, quality assurance en technology operations nauw samenwerken voor een snelle productoplevering. En vervolgens waken ze over de continue werking. Zo zijn we van begin tot eind in control en kunnen we kortcyclisch werken.

In vier weken een app

Na een intake bij de klant, het liefst met de ontwikkelaar erbij, gaan we aan de slag. We overleggen geen dikke pakketten documentatie, maar beginnen direct met het schrijven van user stories. Wij hebben maar weinig informatie nodig om in te kunnen schatten waar een opdrachtgever behoefte aan heeft. We maken onze ideeën al snel visueel maken in een prototype. Een simpele app is al in vier weken beschikbaar.

 1. Een ingeving! U wilt een app. Of u heeft een probleem dat uw wilt oplossen met ICT. Wij denken graag met u mee. Na de intake kunnen wij een offerte leveren voor een verkennende fase of een bouwfase.
 2. Verkenning/ prototyping. Wij kunnen in korte tijd een prototype ontwikkelen op basis waarvan u al dan niet besluit om door te ontwikkelen. Als u verder wilt starten wij een Agile ontwikkelingsproces. U bent de product owner en bepaalt de richting en de prioriteit. Zo blijft u controle houden op het eindresultaat.
 3. Oplevering. Bent u tevreden over de app, dan kunnen we starten met de distributie. Dat kan via de openbare app stores van Apple en Google of via interne distributiesystemen van de Rijksoverheid.
 4. Proactief beheer. Wij monitoren uw app en passen deze aan zodra er nieuwe versies van iOS en Android komen.