3 september is duurzame dinsdag: hoe werkt DICTU aan een (nóg) duurzamer DICTU?

John van der Kruit

In een wereld waar duurzaamheid hoog op de agenda staat, kan DICTU uiteraard niet achterblijven. Voor onze organisatie is de duurzaamheidsopdracht een dubbele opdracht; het verduurzamen van de interne bedrijfsvoering én vooral ook een duurzaamheidsslag maken in de aangeboden en de te ontwikkelen ICT-dienstverlening. DICTU doet dat met behulp van de roadmap Duurzaamheid, het ontwikkelplan om de duurzaamheidsdoelen te bereiken.


De roadmap Duurzaamheid bij DICTU is een strategisch ontwikkelplan en geeft op hoofdlijnen inzicht in de stappen die nodig zijn om de duurzaamheidsdoelen te bereiken. Het ontstaan van de roadmap begon in februari 2023, waarbij met interviews, workshops en inspiratiesessies inzicht kwam in de duurzaamheidsambities van DICTU. De definitieve roadmap werd in augustus 2023 opgeleverd. Externe factoren, zoals het Nederlandse klimaatakkoord uit 2019 en de doelstellingen vanuit de (voormalige) ministeries Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) speelden een belangrijke rol bij het formuleren van de stappen richting een duurzamere toekomst. Met als uiteindelijke doelen: een klimaatneutrale bedrijfsvoering en een duurzame ICT-dienstverlening in 2030. 
 

DICTU wil: 
1. de eigen bedrijfsvoering en diensten verduurzamen. 
2. duurzaamheid vanzelfsprekend maken (zoals security). 
3. duurzaamheid als kernwaarde zichtbaar maken in ieders werk. 
4. een aantoonbare bijdrage leveren aan de duurzaamheid van klanten. 
 

Binnen de interne bedrijfsvoering betekent dit dat DICTU duurzame keuzes maakt in bijvoorbeeld personeelszaken, vervoer en faciliteiten. Tegelijkertijd moeten de diensten en dienstverlening ook aan duurzaamheidsnormen voldoen. Als een afnemer bijvoorbeeld vraagt om nieuwe telefoons, bestaat het aanbod van DICTU uit telefoons met een langere levensduur en soms opgeknapte tweedehands telefoons. 
 

Nulmetingen in diensten

In het project Nulmetingen in diensten brengt DICTU per dienst-verleningscategorie met een nulmeting de ecologische voetafdruk in kaart gebracht. Als duidelijk wordt hoeveel uitstoot zo’n dienst heeft, is ook duidelijk waar verbeteringskansen liggen. In oktober 2023 is gestart met de meting van de eerste dienst, telefonie. Hierbij wordt naar de CO2-uitstoot gekeken binnen de hele keten van telefoons, zoals de productie, het vervoer en het gebruik. 

Nulmetingen in contracten

Het project Nulmetingen naar duurzaamheid in contracten doet onderzoek of er in contracten die DICTU met leveranciers afsluit een paragraaf aan duurzaamheid is gewijd. In aanvulling hierop wordt in alle nieuwe contracten van DICTU een duurzaamheidsparagraaf opgenomen. 

Doel voor 2024 en verder 

DICTU wil in 2024 trede 4 van de CO2-Prestatieladder bereiken. De CO2-Prestatieladder is hét duurzaamheidsinstrument van Nederland dat bedrijven en overheden helpt bij het verminderen van CO2 en kosten binnen de bedrijfsvoering, in projecten én in de keten. De ladder bestaat uit vijf treden. Trede 4 betekent dat DICTU haar CO2-uitstoot als organisatie in kaart brengt, rekening houdend met verschillende interne en externe factoren. Deze analyse kijkt naar de volledige uitstoot. Zo wordt bij laptops niet alleen gekeken naar het gebruik, maar ook naar het bestellen en retourneren. Alles draagt bij aan de CO2-voetafdruk. En pas als bekend is om hoeveel het gaat, kan dit worden gemonitord en teruggebracht. Een gedetailleerd beeld van de uitstoot is belangrijk voor verdere verfijning, sturing en samenwerking in de komende jaren. Want wat DICTU doet als ICT-dienstverlener heeft invloed op de hele keten, van directeur en leverancier tot afnemer en gebruiker. In 2026 moet trede 5 van de CO2-Prestatieladder zijn bereikt, een nóg gedetailleerder overzicht, om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn.

Odile Tits: ‘ In het voorkomen van verzuim is persoonlijk contact heel belangrijk.’ 

DICTU streeft naar goed werkgeverschap. Daar hoort bij dat DICTU zorgt voor een fijne werkomgeving waar medewerkers graag werken én zich goed, gezond en veilig voelen. Als adviseur duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en preventiemedewerker zet Odile Tits zich dagelijks in voor het welzijn van DICTU-medewerkers. Als preventie-medewerker onderzoekt ze welke gezondheidsrisico’s binnen de organisatie spelen. In haar rol als duurzaamheidsadviseur zet Tits de vastgestelde risico’s om in adviezen en verbeteracties. ‘Het is een mooie dubbelrol. Niet alleen kijken wat beter kan, maar ook werken aan de oplossing’. 

Preventie krijgt veel aandacht. ‘In het voorkomen van verzuim is persoonlijk contact heel belangrijk’, benadrukt Tits. ‘Dit contact en de verbinding dragen bij aan een gevoel van betrokkenheid en een fijne werksfeer. Hierdoor kun je vroegtijdig signaleren als het met iemand niet goed gaat, waardoor sneller kan worden ingegrepen. We stimuleren leidinggeven­den daarom om voortdurend met hun medewerkers in gesprek te blijven en hiervoor tijd te maken. Dat is ook goed werkgeverschap.’ 

Tits en haar collega’s werken hard aan het verbeteren van de verzuimbegeleiding binnen DICTU en daarmee de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. ‘Verzuim is een complex en persoonlijk proces tussen een leidinggevende en een zieke medewerker. En we zagen de behoefte van leidinggevenden om meer grip hierop te krijgen. Want, hoe ga je het gesprek aan? En hoe zorg je voor een goede re-integratie? Dat is best ingewikkeld en verschilt per casus.’ Tits voegt toe: ‘Een training, bestaande uit een e-learning en booster-sessies, bleek een succesvolle manier om leidinggevenden hierin te ondersteunen. Het helpt leidinggevenden om zich zekerder te voelen in de begeleiding en dit helpt uiteindelijk ook de medewerker.’

John van der Kruit

John van der Kruit: 'Duurzaam hardware vervangen'

De datacenters van DICTU zijn onmisbaar voor DICTU’s dienstverlening. In deze centra staat hardware die ervoor zorgt dat de applicaties van DICTU’s klanten blijven draaien. Net als alle apparatuur, is ook hardware vroeg of laat aan vervanging toe. Regievoerder floormanagement infra John van der Kruit van DICTU, verantwoordelijk voor de infrastructuur in de datacenters, benadrukt: ‘We hebben zoveel hardware, dat we regelmatig iets moeten vervangen. Soms vanwege defecten en soms omdat het niet meer aan onze eisen voldoet.’ 

En dit is niet eenvoudig. ‘Eventjes een harddrive vervangen bestaat niet’, vertelt Van der Kruit. ‘Hiervoor moet je voor elk individueel onderdeel een uitvoerig proces doorlopen. En dat is een heel tijdrovende klus.’ Dankzij de samenwerking met de Dienst Roerende Zaken van Domeinen (DRZ) verloopt dit proces sneller, veiliger én met aandacht voor duurzaamheid. DRZ haalt oude hardware op en reinigt het in hun “schoningsstraat” in Hoogeveen volgens AIVD-standaarden. Tijdens deze interne opschoning worden instellingen verwijderd en wordt de hardware gebruiksklaar gemaakt voor een nieuwe eigenaar. Vervolgens laat DRZ de apparatuur tot herbruikbare stoffen verwerken of verkoopt als dat mogelijk is de apparatuur door. 

DRZ neemt hiermee een groot deel van het proces van DICTU over. En deze samenwerking ligt formeel vast in een convenant. Deze werkwijze versnelt het proces en dat is vanuit duurzaamheid een mooie samenwerking. Van der Kruit licht toe: ‘DRZ verwerkt de hardware op een duurzame manier, maar het scheelt ook een berg administratie! En deze tijd kunnen we weer aan andere dingen besteden.’ 

Entry

Dit artikel staat in Entry 2024. Ons DICTU relatiemagazine vol met interessante artikelen over onze klanten, onze collega's, IT-partners, duurzaamheid, informatiebeveiliging en de DICTU bedrijfsstrategie. Wil je meer lezen? Je kunt het digitaal lezen via de kiosk op deze website