Drupaljam: Upgrades en Updates

Het gebruik van het open source systeem Drupal groeit in Nederland, en dat was ook te merken op de Drupaljam van dit jaar. Met 500 deelnemers mocht het evenement terecht de toevoeging ‘XL’ achter haar naam zetten. Net als voorafgaande jaren was het webteam van DICTU present om met andere Drupal-ontwikkelaars te praten over de laatste technische ontwikkelingen.

Met het webteam van DICTU bouwen we producten in Drupal. Deze open source CMS staat met haar actieve "community" voor een veilige en stabiele CMS waarvoor geregeld innovatieve modules wordt ontwikkeld. Jaarlijks bezoeken onze ontwikkelaars Drupal-evenementen voor kennisvergaring, om ervaring op te doen, innovaties te vinden en nieuwe technieken uit te wisselen waarmee we ons werk kunnen verbeteren.

De Nederlandse Drupaljam startte in 2007 met 40 deelnemers in twee zalen en een hoop dozen pizza. Inmiddels is het evenement volwassen geworden en biedt het deelnemers een diverse reeks workshops en lezingen aan. In de wandelgangen wordt er druk genetwerkt en kun je je als deelnemer te goed doen aan sappen en gezonde broodjes.

Drupal 8

Dit jaar was er veel aandacht voor de upgrade en migraties van oude Drupal 6 en Drupal 7 sites naar het nieuwe Drupal 8. Drupal 7 zal in november 2021 haar "end-of-life" bereiken, wat feitelijk wil zeggen dat er voor deze versie vanaf die datum geen nieuwe updates meer komen van het Drupal Security Team. Websites die nog draaien op Drupal 7 moeten daarom zo snel mogelijk worden omgezet naar Drupal 8. Dit betekent meestal een gehele herbouw en een migratie van de oude database. Ook bij DICTU zijn we al hard bezig om deze overstap voor onze klanten te bewerkstelligen. Daarom was het extra leuk nu eens in de keuken bij andere ontwikkelaars te kijken om te zien hoe zij deze upgrade aanpakken.

Naast de besprekingen over verschillende Api’s zoals de Migration Api, waren er ook sessies die ingingen op de verbeteringen die Drupal 8 en haar modules ons te bieden heeft. Met de nieuwe mogelijkheden van de Media Library komt er bijvoorbeeld weer een stukje intuïtieve gebruiksvriendelijkheid voor redacteuren binnen handbereik. Met deze module wordt het bovendien eenvoudiger mediabestanden te hergebruiken binnen een site.

Diversiteit

Andere sessies bogen zich juist over het bouwen van thema’s in Drupal, over "naming conventions" en de structuur achter websites. Daarbij werden er praktische voorbeelden gegeven, waarbij de lezing over Accessibility zelfs live enkele veel voorkomende fouten identificeerde en ter plekke oploste.

Opvallend was de centrale plek die het onderwerp diversiteit innam. Tegenwoordig is het vrij gebruikelijk dat er op dergelijke evenementen ook een workshop valt bij te wonen waarin vragen aan bod komen als 'Waar blijven de vrouwen?' of 'Understanding equality'. Maar Drupaljam liet zien dat zij het onderwerp van groot belang vindt door óók de openingslezing over dit onderwerp te laten verzorgen. Lukas Smith, actief in het Symphony Diversity Initiative, hield een vurig pleidooi om meer diversiteit op de werkvloer te creëren. Dit kan enkel bewerkstelligd worden, zo hield Smith zijn publiek voor, als we bij onszelf te rade gaan welke aannames ("bias") we onbewust met ons mee dragen.

Drupaljam wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Drupal Nederland. Dit jaar werd het gehouden op 27 en 28 juni in De Fabrique, Maarssen.