DICTU en NVWA zoeken partnerschap in innovatie

Drone

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en DICTU kennen elkaar al járen. DICTU zit midden in een transitie. Eén van de dingen die gaan veranderen, is hoe DICTU omgaat met zijn klanten. De samenwerking waar DICTU en NVWA over nadenken is daar misschien een goed voorbeeld van.

DICTU wil geen dienst meer zijn die ‘ja en amen’ zegt als een klant een wens heeft. Het zegt alleen nog ‘ja’ als het gaat om een opdracht die DICTU passend vindt. De klant krijgt dus soms ‘nee’ als antwoord of zal water bij de wijn moeten doen.

Partners

Op een innovatiedag keken DICTU en NVWA onlangs vooruit naar hun relatie. ‘Wij willen een digitaliseringspartner zijn voor al onze klantrelaties’, opende Merel Berling (divisiemanager Klantrelatie DICTU) de bijeenkomst. ‘Dat betekent dat we in een vroegtijdig stadium met klantrelaties aan tafel willen komen op basis van partnerschap – dus niet op basis van klant en leverancier – om te bespreken wat wij met elkaar gaan doen.’ 

Innovatielab

NVWA is doorlopend bezig met innovatie en heeft daar zelfs een Innovatielab voor opgericht. Daarin bedenken medewerkers van de NVWA hoe tech-innovaties kunnen worden gebruikt voor beter en scherper toezicht. 

Innovatie bestaat wat NVWA betreft vooral uit een verschuiving van zintuigelijke naar digitale waarneming. Nu is 80 procent van de waarnemingen zintuigelijk. ‘Best subjectief’, aldus Miranda Rebergen, procesmanager innovatie van  NVWA. ‘Digitale waarnemingen maken veel meer indruk. Die zijn immers objectief.'

Elektronische neus

De bedoeling is dat in 2030 80 tot 90 procent van de waarnemingen van NVWA digitaal is. Dat wil zeggen: met een e-nose (een elektronische neus voor geuren of smaken), een ‘gewone’ camera, een akoestische camera (die geluid kan lokaliseren op basis van de frequentie en geluidsterkte in decibels), een warmtecamera of een 360-gradencamera.

Op de bijeenkomst kwamen tal van apparaten voorbij waarmee NVWA haar missie wil vervullen: toezien op de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en de bescherming van de natuur. Al die apparaten leveren een immense stroom data op. Die moeten veilig en inzichtelijk worden opgeslagen, zodat ze kunnen worden geanalyseerd.

Minidrone

Elke spreker van NVWA sloot zijn of haar bijdrage af met de wens dat DICTU dat in de toekomst voor zijn rekening neemt. Want er zijn een schaalbare opslag en hoge rekenkracht nodig om dat voor elkaar te krijgen. En kan het misschien in de cloud? Graag!

Over welke data gaat het concreet? Te veel om op te noemen. Veel bekijks trok een minidrone, een apparaat dat onder meer wordt gebruikt om illegale visvangsten te achterhalen of fuiken. Hij kan razendsnel (tot 161 kilometer per uur) over water scheren en heeft een haarscherpe camera aan boord die veel meer ziet dan het menselijk oog. Hij is wel gebonden aan een maximum hoogte van 120 meter en moet binnen het zicht van de inspecteurs blijven – dat betekent op niet meer dan 500 meter afstand. 

Koeien tellen

NVWA heeft ook een drone ‘die op acht kilometer afstand je bankpasje kan lezen’, zei Erno Bammens, manager van het Innovatielab. Niet dat dat gebeurt, maar NVWA wil het onderste uit de kan halen om optimaal toezicht te kunnen houden. 

De drones en robots die het gebruikt kunnen veel meer dan goed kijken. Ze kunnen ook ruiken, geluid lokaliseren en de temperatuur van een object meten. Zo kan je met een drone tellen hoeveel koeien er in een weiland staan en meten hoeveel bestrijdingsmiddelen een boer gebruikt. De robot Hectapot (acht armen) rijdt met een snelheid van 20 kilometer per uur (bij een mens is dat 2 km/u) door een kas, en spoort elke tomaat die niet zuiver is moeiteloos op.

Boktorren opsporen

De robot CAPRA ziet en hoort alles. Hij kan de oormerken van koeien controleren, mest ruiken en boktorren (waarvan de larven soms grote schade aanrichten aan levende bomen en die plantenziektes verspreiden) opsporen.

Met goede software lukt het om in 2 seconden een markt te analyseren, weet Rachid Imhaouran, softwarearchitect in het Innovatielab. Hij laat zien hoe je met enkele muiskliks bij informatie komt om toezicht te houden op de onlinemarkt van smartwatches in Nederland. Er verschijnt een lijst met aanbieders met per bedrijf de naam, het Kamer van Koophandelnummer, het adres, het IP-adres, de hoofdactiviteit, contactgegevens et cetera.

Veel moois

Dat werk werkt. Rachid: ‘Wij hebben in het begin van de coronacrisis onderzoek gedaan naar aanbieders van mondmaskers. Een week later was 90 procent verdwenen.’

Innovatie kan de NVWA dus veel moois opleveren. DICTU staat haar terzijde om dat moois veilig en bruikbaar op te slaan. En als zij samen gaan optrekken kunnen zij gebroederlijk de Nederlandse maatschappij meer dan één dienst bewijzen.

DICTU relatiemanagers bekijken minidrone

DICTU-relatiemanagers bekijken minidrone