DICTU houdt de Nederlandse agro-import draaiend
Een van de belangrijkste systemen die team Marktordening van DICTU voor onze klant Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beheert bevat de aangiften van ingevoerde agrarische goederen, zoals rijst, knoflook en vlees. Een belangrijk systeem, want de import van zo’n 1.200 agrarische producten is hiervan afhankelijk. Dat systeem werd in een paar maanden tijd vervangen. Aan DICTU om te zorgen dat het werkt.
In het oude systeem ontving team Marktordening dagelijks een aantal bestanden van de Douane. Na het draaien van twee scriptjes waren de juiste data beschikbaar voor de collega’s van RVO. Zij bepaalden met deze data onder andere of importeurs van agrarische goederen ook opgegeven hoeveelheden hebben ingevoerd. Iedereen blij en tevreden. Toen kwam het bericht dat het systeem binnen een aantal maanden vervangen werd door een nieuw systeem. Geen probleem, hoe moeilijk kan het zijn? Er bleken toch wat dingen anders te gaan dan iedereen gewend was.
- Het nieuwe systeem maakt gebruik een ander bestandsformaat (JSON in plaats van XML).
- De structuur van de aangeleverde bestanden is compleet anders. Er was dus een compleet nieuwe mapping van gegevens nodig.
- De bestanden bevatten veel meer data. Daar moesten slimme filters voor gemaakt worden.
- Op verzoek van RVO zijn deze slimme filters door RVO aan te passen.
- Er moesten nieuwe schermen en rapportages gemaakt worden.
- En de datastructuur van de bestanden veranderde tijdens het project ingrijpend waardoor de programmatuur op bijna 300 plekken aangepast moest worden.
Team Marktordening ging voortvarend aan de slag om te zorgen dat alle data goed konden worden ingelezen en op de juiste manier verwerkt. En het gaat om veel data, na acht maanden staan er al meer dan 300.000 aangiftes in het nieuwe systeem. Op basis van het nieuwe bestandformaat moesten de bestanden ingelezen kunnen worden. Daarna is een slag gemaakt om te zorgen dat alleen de benodigde data uit de aangeleverde gegevens werd gehaald én dat het systeem met soms dubbel aangeleverde bestanden om kon gaan.
Het resultaat is een systeem dat aansluit bij de behoefte van de gebruikers en waarin gebruikers de vrijheid hebben om met de slimme filters zelf te bepalen welke data getoond wordt.
Wat dit project extra leuk maakte was de samenwerking met veel verschillende collega’s. Niet alleen binnen DICTU, maar ook collega’s van RVO, de Douane en de Belastingdienst. Inmiddels draait het nieuwe systeem naar volle tevredenheid van de gebruikers. DICTU maakt dat het werkt!