Realtime inzicht zorgt voor een transparante mestketen

Mestvervoer

Tot eind 2022 was het transport van dierlijke mest niet realtime inzichtelijk. Voor het transport werd een papieren vervoersbewijs gebruikt en na het transport werd dit digitaal gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als je bedenkt dat er ieder jaar meer dan 1 miljoen transportbewegingen zijn, snap je dat controle en handhaving door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op z’n zachtst gezegd een uitdaging was. 

De EU heeft aangegeven dat Nederland de mesttransporten beter moet handhaven. Daarom hebben RVO en de NVWA de handen ineengeslagen om samen met DICTU een nieuw systeem te bouwen. Dit systeem heet ‘realtime en digitaal Vervoersbewijs Dierlijke Mest’ (rVDM) en is per 1 januari 2023 live voor transporten binnen Nederland. Vanaf 1 juni 2023 is rVDM ook geschikt voor de import en export van dierlijke mest.

rVDM in het kort

Het rVDM-systeem zorgt voor realtime inzicht in mesttransportbewegingen en een transparante mestketen. Voorafgaand, tijdens én na het transport wordt digitaal informatie doorgegeven aan de overheid. Dat gaat via het systeem e-CertNL of  via een eigen bedrijfsmanagementsysteem bij grote handelaren en transporteurs. Tijdens het invoeren doet e-CertNL meteen een aantal controles op de gegevens. Als alles goed gaat kan het daadwerkelijke mesttransport uitgevoerd worden. De vervoerder geeft deze informatie voor en het tijdens het transport door. En achteraf bevestigt de leverancier of afnemer het transport.

Voorbeeld 

Door het vastleggen van alle gegevens kun je nu zien dat mesthandelaar Jansen op 21 november 2023 15.000 kg koemest van Delft naar Assen vervoert met een vrachtauto met kenteken 31-BHV-3. Daarmee is het handhaven ineens een stuk eenvoudiger geworden én is er veel beter zicht op wat er met alle mest gebeurt.

Trots op het resultaat

DICTU, RVO en NVWA hebben dit systeem samen gebouwd. Het ontwikkelteam  is in 2020 begonnen met het bouwen van het nieuwe rVDM-systeem. Daarnaast heeft  DICTU Web & App Services de rVDM offline app gebouwd.

Bijzonder aan dit project was dat het een unieke keten en samenwerking is waarbij de sector én de toezichthouders samen hebben gewerkt aan de totstandkoming van een sluitende mesttransportregistratie.

'De samenwerking tussen RVO, NVWA en DICTU verliep erg goed. Daardoor hebben we een hele mooie en bruikbare oplossing neergezet. En de nominatie voor ‘beste overheidsinnovatie 2023’ was voor alle betrokkenen de spreekwoordelijke kers op de taart’, vertelt Abdul Aztouti, Deliverymanager Inpecties & Handhaving bij DICTU.